Grote corporates zijn vaak degenen die gestructureerd werken aan hun externe en interne werkgeversmerk en employee experience. Recruitment Marketeers en PROOF willen dit nu ook toegankelijk maken voor mkb-organisaties, te beginnen met kwalitatieve leadgeneratie. Het bouwen aan een sterk en vooral duurzaam werkgeversmerk zou bij alle organisaties hoog op de agenda moeten staan. 

Jouw human capital – de juiste mensen die bij je willen werken – is het onderscheidend vermogen van elke organisatie. Toch is het aantrekken, binden, boeien en behouden van talent een uitdaging. Een solide werkgeversmerk, gebaseerd op een authentieke belofte die je zowel intern als extern waarmaakt, vormt de basis voor een optimale employee experience. Dit helpt organisaties duurzame waarde te creëren voor zowel de organisatie zelf als voor alle betrokken stakeholders. 

Het ontwikkelen van een sterk werkgeversmerk zou niet alleen voorbehouden moeten zijn aan grote organisaties. Ook mkb-organisaties hebben recht op een goed employer brand, een sterke positionering en effectieve recruitmentmarketingcampagnes. Hiermee kunnen ze werken aan duurzame waardecreatie voor hun eigen organisatie en uiteindelijk voor de BV Nederland. “Dat is mijn drijfveer,” zegt Sascha Becker van de Amsterdamse boutique consultancy PROOF, dat al bijna 25 jaar toonaangevende organisaties in binnen- en buitenland ondersteunt met duurzame talentacquisitie, retentie, strategie-implementatie en employee & leadership alignment. 

“Ook mkb-organisaties kunnen waarde creëren met een authentiek werkgeversmerk,” vervolgt Becker. “Wanneer vacatures worden ingevuld met de juiste mensen, heeft dat uiteindelijk een positieve invloed op de arbeidsproductiviteit in Nederland. Het draait voor mij om de BV Nederland die letterlijk voor iedereen werkt, en dat begint met het werven van de juiste mensen die op het juiste moment de juiste dingen willen en kunnen doen.” 

Remko Booghmans sluit zich daar graag bij aan. Als oprichter van het Haarlemse Recruitment Marketeers weet hij al jaren hoe en waar hij doelgroepen bereikt. Ook hij pleit voor de ‘democratisering’ van recruitment marketing. “Bedrijven die begrijpen dat zonder de juiste mensen een organisatie niet succesvol kan zijn, passen uitstekend bij ons. En dat hoeven niet altijd de grootste bedrijven te zijn. Het gaat niet alleen om zichtbaarheid, maar om de juiste zichtbaarheid, op het juiste moment, bij de juiste mensen. Het einddoel is altijd het genereren van kwalitatieve leads voor onze klanten, ongeacht de grootte van hun organisatie.” 

Samen succesvol docenten werven 
Booghmans en Becker leerden elkaar kennen via een project bij de Amsterdamse onderwijsstichting Esprit. Esprit Scholen bestaat uit 15 scholen voor primair en voortgezet onderwijs. De basisscholen bieden internationaal, tweetalig, montessori- en gepersonaliseerd onderwijs. De middelbare scholen verzorgen praktijkonderwijs, vmbo, havo, vwo, gymnasium, internationaal onderwijs, tweetalig mavo, havo en vwo, en nieuwkomersonderwijs. 

Esprit Scholen had naast behoefte aan employee & leadership alignment, ook behoefte aan advies om docenten in de regio te werven en schakelde hiervoor PROOF in. Voor het oplossen van het wervingsvraagstuk begon PROOF eerst met een interne analyse van de wervingsproblematiek, waarna al snel ook de behoefte ontstond aan een externe recruitment marketingcampagne. De vraag was vervolgens: hoe bereik je de juiste doelgroep? Om dat vraagstuk op te lossen, schakelde PROOF de hulp in van Recruitment Marketeers. Zo ontstond een effectieve samenwerking. 

‘Het was eigenlijk meteen heel succesvol,’ blikt Becker terug. ‘De juiste docenten werven is een grote uitdaging. Maar deze campagne had direct de juiste impact. We baseerden onze aanpak op inzichten over de doelgroep en hun mediaconsumptiegedrag. Daarmee ontwikkelden we een relevante belofte, die we vervolgens vertaalden naar conversiegerichte middelen. Display ads, social ads, aangepaste vacatureteksten, advies voor de content voor de werkbij website, et cetera. Deze middelen waren op de juiste momenten zichtbaar op de juiste mediakanalen. Dankzij de combinatie van strategisch inzicht, mediadata en effectieve creatie, hebben we kwalitatieve leads gegenereerd. Uiteindelijk leidde dit binnen enkele maanden tot acht kwalitatieve sollicitanten die aangenomen zijn. En dit succes leidde vervolgens tot verdere samenwerking bij andere opdrachten voor de mkb markt.’ 

Booghmans vult aan: ‘Gaandeweg verliep alles zo goed dat we ons begonnen af te vragen: wat als we eens wat structureler de krachten bundelen? PROOF verzorgt de belofte en het creatieve campagne-idee, wij leveren media-advies, inkoop, middelenproductie, techniek en data.’ 

1, 2, 3 – Go! 
Samen zien ze een grote uitdaging, of, zo je wil: een gat in de markt, als het gaat om het mkb. Waar grote corporates  strategisch en doordracht aan hun employer brand en bijbehorende employee journey bouwen, met vaak ook behoorlijk grote budgetten, lijkt dit voor het midden- en kleinbedrijf vaak nog minder weggelegd. Dat kan en moet anders, als je als organisaties zoals PROOF en Recruitment Marketeers waarde gedreven bent en je in wilt zetten voor een BV Nederland die voor iedereen werkt en waarde oplevert. Daarom ontwikkelden PROOF en Recruitment Marketeers samen de 1, 2, 3-Go!-aanpak, waarmee mkb-organisaties binnen zes weken een effectieve recruitmentmarketingcampagne live kan hebben. Inclusief relevante campagnebelofte en conversiegericht mediaplan, met bijpassende uitingen. 

“We willen recruitment marketing, gericht op kwalitatieve leadgeneratie, toegankelijk maken voor iedereen,” aldus Becker. “Het mkb beschikt vaak over minder expertise op dit gebied. En waar de gemiddelde mkb’er hier één à twee jaar geleden misschien nog niet klaar voor was, is dat nu wel anders,” constateert hij. “Tijden zijn veranderd. Een simpele vacature plaatsen levert steeds minder op. Werkgevers moeten méér doen om de juiste medewerkers aan te trekken. Het besef van het belang hiervan is de laatste tijd sterk toegenomen,” stelt Becker. 

Strategisch-pragmatische aanpak voor de mkb-markt 
De strategisch-pragmatische aanpak van PROOF en Recruitment Marketeers richt zich op kwalitatieve leadgeneratie voor de mkb-markt. Benchmarkdata helpen opdrachtgevers om de juiste mediakanalen te kiezen en zo de campagnebelofte en bijbehorende vacatures op het juiste moment bij de juiste kandidaten onder de aandacht te brengen. De basis hiervoor is de authentieke en op inzichten gebaseerde belofte die PROOF opstelt. Dit soort vragen krijgt Recruitment Marketeers steeds vaker, aldus Remko Booghmans. “Het gaat niet meer alleen om het uitrollen van campagnes voor zoveel mogelijk bereik, maar vooral om de stap ervoor: wat moet je in zo’n campagne vertellen en hoe ontwikkel je een belofte en bijbehorend creatief campagne idee die helpen om de juiste leads te genereren?” 

PROOF en Recruitment Marketeers werken samen in een coöperatief samenwerkingsverband, en maken op recruitment marketing vlak binnen de mkb-markt zoveel mogelijk gebruik van elkaars kennis en kunde. “Onze organisaties zijn waarde gedreven en we werken vanuit de intrinsieke motivatie om bij te dragen aan het oplossen van arbeidsmarktproblematiek in Nederland,” zegt Booghmans. “We delen ook dezelfde visie over opdrachtgeversbenadering: customer intimacy staat bij ons centraal. Dat betekent echt en oprecht contact met opdrachtgevers; geen chatbots of automatisering, maar een dedicated specialist die oprecht luistert en dit combineert met doelgroepinzichten om passende recruitmentmarketing oplossingen te bieden.” 

Haat/liefdeverhouding 
De afgelopen jaren had Becker soms een ‘haat-liefdeverhouding’ met het recruitmentvak en het mkb, geeft hij toe. “Als strategisch bureau hebben we dan ook vooral aanvragen afgewezen,” zegt hij. “Recruiters riepen: ‘We hebben nú kandidaten nodig, geen strategisch onderbouwde belofte of campagne!’ Terwijl wij dan dachten: zonder strategische aanpak bouw je geen duurzame, kwalitatieve conversie op. Uiteindelijk realiseerden we ons dat je ook in oplossingen kun denken om ook voor de mkb-markt toegankelijk te kunnen zijn. Als er snel inzicht is in de doelgroep en een partij hebt die excellente campagnes kan inrichten en draaien, kun je ook snel de business bedienen en content maken die het werkgeversmerk versterkt. Voor die inzichten kwamen we terecht bij Recruitment Marketeers.” 

Sebastian Wilkens, adviseur bij Recruitment Marketeers, sluit zich hierbij aan: “Voor succesvolle recruitmentmarketingcampagnes is een strategisch onderbouwde belofte en een makkelijk uitvoerbaar creatief campagne-idee essentieel. PROOF vertaalt de input van de opdrachtgever naar een heldere belofte en een passend en vooral snel uitvoerbaar campagne-idee, wat de basis vormt voor een effectieve campagne.” Hij benadrukt dat opdrachtgevers steeds vaker behoefte hebben aan goed doordachte recruitmentmarketingcampagnes die zich richten op kwalitatieve leadgeneratie. 

Verder denken 
“Het gaat om verder denken,” vervolgt Wilkens. “Hoe help je een opdrachtgever nou echt? Dit vraagt om een combinatie van een unieke, relevante belofte en een bijbehorend (makkelijk uitvoerbaar) campagneconcept, een conversiegerichte media- en middelenstrategie, excellente uitvoering en meetinstrumenten die je helpen om de campagne continu te optimaliseren. Alle onderdelen zijn belangrijk. Als er één ontbreekt, blijft het resultaat achter.” Hij voegt toe dat samenwerken met een ervaren consultancy zoals PROOF voortkomt uit het besef dat je het niet meer redt met het ontwikkelen van wat leuke testimonial video’s’ 

Net als PROOF gelooft ook Recruitment Marketeers in het belang van een geïntegreerde aanpak, waarbij intern en extern hand in hand gaan. “Je moet de belofte die je extern maakt, eerst intern waarmaken,” aldus Booghmans. “Als we mensen werven voor een opdrachtgever en ze lopen daarna snel weer de deur uit omdat de belofte niet wordt waargemaakt, is dat niet duurzaam. Daarom willen we geen traditioneel mediabedrijf zijn, maar bijdragen aan duurzame oplossingen. Opdrachtgevers niet alleen helpen met hun korte termijn recruitment oplossingen, maar met structureel werken aan duurzaam werkgeverschap, zodat werving weer voortkomt uit groeibehoefte in plaats van hoog verloop. Dat is waar het mkb nu echt aan toe is.” 

Wil je meer weten?

 Bekijk de website PROOF & Recruitment Marketeers (slimmer-werven.nl).