Diversiteit op de werkvloer

De gemiddelde Nederlandse werkvloer wordt steeds diverser. Dit komt voornamelijk doordat onze samenleving multicultureler wordt, we ouder worden en langer door blijven werken.

Ook verdwijnen ouderwetse man/vrouw rolverdelingen binnen beroepsgroepen en kennen we als individu steeds meer verschil in scholing en levenservaring.

Afgelopen jaar is de Black Lives Matters-beweging ontstaan met de bijbehorende discussies die aan hebben gezet tot reflectie. Die trend zal dit jaar alleen maar verder doorzetten. Uit een recent onderzoek van Harver bleek zelfs dat diverse bedrijven het gemiddeld 35% beter doen dan hun concurrenten. Wereldwijd is dit een hot item waar organisaties zoals Google en Facebook zelfs hun wervingsbeleid op hebben aangepast. Ook bij de Rijksoverheid is diversiteit een hot topic.

Diverse bedrijven doen het gemiddeld 35% beter dan hun concurrenten

-Harver

Desondanks speelt dit in de praktijk bij Nederlandse bedrijven een stuk minder waardoor veel organisaties nog geen optimale afspiegeling zijn van de veranderende Nederlandse samenleving. En dat is zonde want diversiteit op de werkvloer is een positieve ontwikkeling. Zowel organisaties als collectief maar ook werknemers kunnen namelijk veel voordeel halen uit een divers team. Wij zetten een aantal voordelen op een rij:

Goed voor de persoonlijke ontwikkeling

De belevingswereld wordt verbreed en verrijkt wanneer je dagelijks te maken hebt met diverse culturen en verschillende ‘soorten’ mensen. Werknemers leren dat hun vooroordelen onterecht zijn. Ze kunnen leren van verschillende meningen en standpunten. Dit is positief voor de eigen ontwikkeling van de werknemers in de organisatie.

Recente kennis en waardevolle ervaring

Een voordeel van jongere werknemers is dat ze goed op de hoogte zijn van de meest recente ontwikkelingen binnen hun branche. Oudere werknemers hebben juist weer jarenlange ervaring en zijn daardoor automatisch een ‘mentor’ voor de jongere werknemers. Niet alleen binnen de eigen branche maar juist als het gaat om draagvlak creëren, samenwerken en processen aanpakken. Een afdeling die bestaat uit jonge en oude medewerkers is dan ook een sterke combinatie.

Voordeel bij werving van nieuwe werknemers

Vanwege de krappere van de arbeidsmarkt (mede door de war for talent en recenter nog de war for skills) is een groot voordeel dat een diverse werkvloer het makkelijker maakt om nieuw talent aan te trekken.

Een team met een hoge diversiteit aan werknemers kan gebruik maken van een breder netwerk om nieuwe werknemers aan te dragen. Diverse organisaties vissen daarnaast in een grotere vijver waar potentieel talent in zit in tegenstelling tot organisaties die enkel werven binnen een specifieke doelgroep.

Hogere omzet

Last but not least.. organisaties met een divers personeelsbestand behalen gemiddeld meer omzet. Ondersteuning voor deze conclusie is te vinden in een onderzoek van McKinsey. Hieruit bleek dat organisaties met een hogere genderdiversiteit gemiddeld 21% meer omzet hadden en bedrijven met een hogere culturele diversiteit zelfs 43%.

Verschillen in leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en ook cultuur bieden allemaal een andere unieke kijk op zaken en manier van werken. Een divers team is een sterk collectief dat in staat is om op verschillende manieren met dezelfde situatie om te gaan. Allemaal belangrijke redenen waarom diversiteit binnen organisaties niet alleen omarmd maar ook gestimuleerd mag worden.

Een team met een hoge diversiteit aan werknemers kan gebruik maken van een breder netwerk om nieuwe werknemers aan te dragen

Tip voor werkgevers

Meet niet alleen de diversiteit in de gehele organisatie maar beoordeel dit ook per team of afdeling. Op afdelingen met veel laaggeschoolde arbeidsplaatsen bestaat er doorgaans meer diversiteit dan op afdelingen met hooggeschoolde functies en op managementniveau.

Lees ook